Edit Content

Despre noi

Scopul principal al societății FARMACIA SOCIALĂ S.R.L, conform actului constitutiv, nu este profitul, ci îmbunătățirea condițiilor de viață a întregii comunități și asigurarea serviciilor de sănătate de înaltă calitate, respectând standardele de etică și de profesionalism, implicându-se activ pentru a crește nivelul de educație sanitară, pentru a diminua efectele negative asupra mediului înconjurător și pentru a îmbunătăți accesul la medicamente și la servicii medicale.

Contactează-ne acum

Farmacia Sociala nu mai poate sustine medicatia prescrisa refugiatilor ucrainieni din Judetul Mures

  • Home
  • -
  • Articole evidentiate
  • -
  • Farmacia Sociala nu mai poate sustine medicatia prescrisa refugiatilor ucrainieni din Judetul Mures
Farmacia Sociala nu mai poate sustine medicatia prescrisa refugiatilor ucrainieni din Judetul Mures

Inca de la inceputul conflictului armat din Ucraina, Farmacia Sociala s-a implicat activ si a sustinut cetatenii ucrainieni aflati in tranzit sau cu domiciliul stabil temporar in judetul Mures, si nu numai. La aproape 8 luni, bilantul este unul impresionant, peste 300 de pacienti ucrainieni au fost sprijiniti cu medicamente gratuite, costurile totale ajungand la aproximativ 50.000lei si fiind suportate din fondul social propriu si din surse private provenite in urma scrierii de proiecte. Acesti pacienti au fost ajutati cu transportul si traducerea necesara realizarii consultatiei medicale si in baza prescriptiei medicale le-a fost asigurata toata medicatia in mod gratuit, in afara sistemului national de asigurari de sanatate.

Este important de mentionat ca in tot acest timp, numarul cazurilor sociale din judetul Mures, cu alta nationalitate decat cea ucraineana, care au solicitat si au beneficiat de sprijin din partea Farmaciei Sociale, a crescut, neexistand in nici un moment intreruperi privind asistenta cu medicamente a acestora.

Ne apropiem foarte rapid de momentul in care nu vom mai putea asigura gratuit, necompensat de CNAS, din fondul social propriu, medicamentele prescrise cetatenilor refugiati care se afla in judetul Mures. Din evidentele noastre, in data de 20 octombrie 2022 sunt evidentiati 342 cetateni ucrainieni din care 177 sunt copii si care sunt asigurati in sistemul national de asigurari de sanatate in baza OG15/2022. Acesti pacienti vor solicita medicilor prescriptori eliberarea retetelor tipizate si vor incerca eliberarea tratamentului prescris in orice farmacie cu mentiunea ca sunt scutiti de coplata la medicatia prescrisa compensat. Multumim tuturor partenerilor care au facut posibil proiectul de finantare privata a nevoilor refugiatilor”, a declarat Dumitrescu Marius, antreprenor social si administratorul Farmaciei Sociale. 

Conform OG15/2022, persoanele care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care solicită protecție internațională în România, care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale,  beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru,  precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.

Reamintim si prevederile Legii nr. 46/2003 conform careia aceste persoane au dreptul de a fi respectate ca persoane umană, fără nici o discriminare, dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza, dreptul la îngrijiri medicale continue până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare. Informațiile se aduc la cunoștința acestor pacienti trebuie sa fie într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate. In cazul în care pacientul nu cunoaște limba română, informațiile i se aduc la cunoștință în limba maternă ori în limba pe care o cunoaște sau, dupa caz, se va căuta o altă formă de comunicare.

Farmacia Sociala, alaturi de Asociati SURYAM si Crucea Rosie Mures au fondat MuresHub, un proiect destinat tuturor persoanelor vulnerabile de la nivelul judetului Mures si care isi propune colaborarea stransa intre organizatiile direct implicate in domeniul social. Toti cei care doresc sa se implice prin voluntariat sau cu sustinere financiara sunt rugati sa ne contacteze telefonic la 0769041200 sau prin email la adresa marius@farmaciasociala.ro.

Despre Farmacia Socială

În luna Mai 2021 s-a înființat prima farmacie socială din România, situată în centrul Comunei Sângeorgiu de Mureș, la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș. Pe lângă autorizația din partea Ministerului Sănătății, Farmacia Socială a obținut în iunie 2021, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, atestatul de “întreprindere socială” , astfel respectând întocmai criteriile economiei sociale, conform art. 8 alin.(4) din Legea nr. 219/2015, alocând minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare.

„Este nevoie de tine pentru a face bine!”

Sloganul farmaciei spune tot despre conceptul în jurul căruia a luat naștere această idee: “Este nevoie de tine pentru a face bine!”, altfel spus este nevoie de ajutorul oferit de fiecare dintre noi pentru a ajuta cât mai multe cazuri sociale, fiecare pacient ne ajută să ne atingem obiectivele sociale. Medicamentele și produsele comercializate nu sunt nici mai scumpe, nici mai ieftine ca în alte unități farmaceutice, Farmacia Socială fiind o unitate independentă care nu primește în prezent subvenții sau fonduri europene de la nicio institutie și care a obținut atestatul de întreprindere socială eliberat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru respectarea criteriilor economiei sociale, alocând minim 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare. Farmacia eliberează rețete compensate și gratuite prescrise în orice județ din România (atât CAS, cât și OPSNAJ) și prepară rețete magistrale și oficinale în laboratorul propriu, autorizat de Ministerul Sănătății.

Profit nu înseamnă neapărat bani!

“Pentru noi, profit nu înseamnă neapărat bani! Profit înseamnă satisfacția de a ajuta pacienții aflați în situații dificile. Farmacia Socială este prima farmacie din România care a obținut atestatul de “întreprindere socială”, respectând principiile economiei sociale, și astfel reușim în fiecare zi să  transformăm profitul financiar în profit social. Pacienții trebuie să știe că de fiecare dată când cumpără un produs de la această farmacie, fac și o faptă bună. Pentru început, Farmacia Socială susține activitățile de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș cu care a încheiat un parteneriat în acest sens. Medicamentele necesare rezidenților sunt asigurate GRATUIT de Farmacia Sociala și astfel Căminul face lunar economii importante și poate organiza excursii si activitati de socializare pentru rezidenti.”, declară Marius Dumitrescu, administratorul farmaciei.  Mai mult, în data de  27 August 2021, la Târgu Mureș, a fost semnat un protocol pentru asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate a unui număr de 66 de persoane persoane vârstnice, cu venituri mici și dependențe de îngrijire la domiciliu din evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș. Acest lucru se va realiza prin angajamentul Farmaciei Sociale de a suporta integral, din profitul realizat, restul de plată a rețetelor parțial compensate.

Mai multe informații despre cazurile sociale: https://farmaciasociala.ro/farmacie-cazuri-sociale 

Scopul principal al Farmaciei Sociale constă în îmbunătățirea condițiilor de viață a întregii comunități și asigurarea serviciilor de sănătate de înaltă calitate, respectând standardele de etică și de profesionalism, implicându-se activ pentru a crește nivelul de educație sanitară, pentru a diminua efectele negative asupra mediului înconjurător și pentru a îmbunătăți accesul la medicamente și la servicii medicale.

Proiectele ambițioase nu se opresc aici, Farmacia Socială are ca obiective pentru următorul an să finanțeze medicamente dispozitive medicale gratuite in cadrul proiectului MameMinore.ro, deschiderea unui punct de lucru într-o comunitate izolată, înființarea unui centru mobil de screening de sănătate și lansarea unei campanii de educație pentru a crește nivelul de educație sanitară al comunității.

Mai multe detalii gasiți pe site-ul www.farmaciasociala.ro sau la telefon 0265311511.

Persoana de contact: Marius Dumitrescu, marius@farmaciasociala.ro, 0769041200

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.