Începând cu data de 23.08.2021, Farmacia Sociala din Sîngeorgiu de Mureș (Str. Budului 274, lângă Banca Transilvania) a primit avizul din partea DSP Mureș pentru a desfășura TESTĂRI ANTIGEN pentru detectarea infecției cu virusul SARS-COV-2 care produce boala COVID-19.

 • Pentru această nouă activitate, am amenajat un spațiu distinct de spațiul farmaciei care va fi utilizat doar pentru testarea antigen, exclusiv cu teste puse la dispoziție de Ministerul Sănătății.
 • Toti pensionarii cu venituri mici, sub 1000 lei lunar, beneficiază de gratuitate în cadrul acestui centru.
 • Orice persoană interesată se va putea programa telefonic, începand cu 30.08.2021, la numarul 0265311511 sau pe site-ul www.farmaciasociala.ro, taxa de testare antigen fiind 50 de lei.
 • Ne-am luat toate măsurile de protecție epidemiologică, iar personalul nostru a absolvit un curs de specializare organizat de DSP Mureș.
 • Tuturor pacienților li se va elibera un certificat cu rezultatul testului, recunoscut de Ministerul Sănătății și celelalte instituții, conform legislației actuale.

PROGRAMARE TESTARE ANTIGEN covid

Completează formularul alăturat și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil

  Nota

  Orice persoană interesată se poate programa telefonic la numărul de telefon 0265/311511 sau pe site-ul www.farmaciasociala.ro, taxa de testare antigen fiind în cuantum de 50 de lei. Toți pensionarii cu venituri mici, sub 1000 lei lunar, beneficiază de gratuitate în cadrul acestui centru. Pentru această nouă activitate, a fost  amenajat un spațiu distinct de spațiul farmaciei care va fi utilizat doar pentru testarea antigen, cu teste puse la dispoziție de Ministerul Sănătății.  Tuturor pacienților li se va elibera un certificat cu rezultatul testului, recunoscut de Ministerul Sănătății și celelalte instituții, conform legislației actuale.

   

   

  Informații despre testarea antigen SARS-COV-2

  1. CARE ESTE SCOPUL TESTULUI?

  Testele antigenice rapide pentru SARS-COV-2 au scopul de a detecta prezența antigenului viral specific pentru virusul care cauzează boala COVID-19, ceea ce confirmă o infecție virală actuală cu acest virus.

  CUI ȘI CÂND ESTE RECOMANDATĂ EFECTUAREA UNUI TEST RAPID ANTIGENIC PENTRU SARS-COV-2?

  • Persoanelor simtomatice care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simtome: tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al pierderii mirosului, gustului sau alterarea simțului gustului, în maxim 5 zile după data debutului
  • Copiilor cu vârsta până la 16 ani care prezintă unul din simptomele rezentate la punctul anterior sau care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, în maxim 5 zile după data debutului
  • Persoanelor asimptomatice care presupun că au venit în contact cu un caz confirmat și doresc să se lămurească dacă au contractat sau nu boala, la minim 2-3 zile după presupusul contact
  • Persoanelor asimptomatice care au participat la activități unde nu s-a respectat distanțarea fizică sau au stat în spații aglomerate și slab ventilate și doresc să știe dacă s-au îmbolnăvit, la minim 2-3 zile după eveniment
  • Persoanelor asimptomatice care urmează să însoțească anumite persoane în spital și li se solicită testarea prealabilă

   

  CE PROBĂ BIOLOGICĂ VI SE VA RECOLTA PENTRU EFECTUAREA TESTULUI?

  Exudatul nazo-faringian este produsul biologic care vi se va recolta pentru detecția antigenului SARS-COV-2 prin teste rapide antigenice

  MODUL ÎN CARE VA FI EFECTUAT TESTUL

  Testul trebuie să vă fie efectuat de personal sanitar instruit în acest scop. Personalul care vă efectuează testul va fi echipat cu echipament din mască, halat de unică utilizare, vizieră sau ochelari de protecție și mănuși de examinare.

  Acesta:

  • Va desface capacul recipientului de unică utilizare și îl va așeza în suport. Dacă recipientul nu conține soluție de testare, va adauga 10 picături.
  • Va desigila tamponul steril și îl va introduce cu grijă în cavitatea nazală în rinofaringe (bețigașul tamponului prezintă de regulă un marcaj). Tampnul se rotește cu blandețe de 1-2 ori și apoi se scoate.
  • Va introduse tamponul cu proba în recipientul cu soluția de testare și îl va roti de 5 ori.
  • Va atașa picurătorul la tub
  • Va desigila testul și va picura 3 picături în zona dedicată (aflată în partea de jos a casetei)
   

  CÂND ȘI CUM VEȚI PRIMI REZULTATUL TESTULUI?

  Rezultatul testului va fi interpretat după 10-15 minute de la recoltare. Rezultatul îl veți primi sub forma unui buletin de rezultat.

  CE SEMNIFICAȚIE ARE REZULTATUL TESTULUI?

  Rezultatul POZITIV la testul antigen:

  • La o persoană simptomatică semnifică prezența infecției cu SARS-COV-2
  • La o persoană asimptomatică poate avea semnificația unei infecții cu SARS-COV-2 dar, pentru confirmare trebuie efectuat și un test RT-PCR. Dacă testul RT-PCR va fi pozitiv se confirm prezența infecției cu SARS-COV-2. Dacă testul RT-PCR va fi negative, semnifică inexistența infecției la momentul testării.

  Rezultat NEGATIV la testul antigen:

  • La o persoană simptomatică trebuie urmat de efectuarea unui test RT-PCR. Dacă testul RT-PCR va fi pozitiv semnifică prezența infecției cu SARS-COV-2. Dacă testul RT-PCR va fi negativ, semnifică lipsa infecției cu SARS-COV-2 la momentul efectuării testului.
  • La o persoană asimptomatică semnifică lipsa infecției cu SARS-COV-2 la momentul efectuării testului. Aceasta nu înseamnă că peste câteva zile nu puteți să prezentați semne de boală și că rezultatul testului nu poate fi altul.

  Rezultat INVALID la testul antigen:

  • Este necesar să reefectuați testul

  CE ACȚIUNI TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEȚI DACĂ REZULTATUL ESTE POZITIV, NEGATIV SAU INVALID?

  Dacă rezultatul testului este:

  • POZITIV – vă rugăm să contactați urgent medicul de familie pentru a-l anunța. Medicul de familie vă va spune pașii care trebuie urmați. Stați izolat timp mde 14 zile! Separați-vă de restul familiei cu care locuiți!
  • NEGATIV ȘI AVEȚI SIMPTOME – anunțați medical de families au sunați la 112 pentru a vi se face un test RT-PCR. Separați-vă de restul familiei cu care locuiți până la obținerea rezultatului!
  • NEGATIV ȘI NU AVEȚI SIMPTOME – respectați în continuare măsurile de prevenție a infecției (purtați mască, spalați-vă cât mai des pe mâini, respectați distanțarea fizică)
  • INVALIT – testul se va repeat.

   CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE TESTELE ANTIGENICE PENTRU SARS-COV-2 ȘI TESTELE RT-PCR?

  Testele antigenice pentru SARS-COV-2 detectează antigenul viral, sunt ușor de utilizat, dau rezultate rapide în 15-30 minute. Sensibilitatea testelor antigenice este mai mica decât a testelor RT-PCT, variază de la moderat la înaltă, depinzând de momentul în care se recoltează proba biologică. La eșantioanele colectate fie înainte de apariția simptomelor, fie târziu în cursul infecției, nivelul de antigen poate fi sub limita de detectare a testului. Acest lucru poate duce la un rezultat fals negative și de aceea necesită confirmare prin RT-PCR. Testele RT-PCR pentru SARS-COV-2 sunt in general mai sensibile, confirm cu certitudine infecția cu SARS-COV-2 dar furnizarea rezultatului durează maim ult timp.

  MODUL ÎN CARE VOR FI UTILIZATE DATELE

  Rezultatele pozitive și negative vor fi transmise către DSPJ și vor fi introduse în baza națională de date Coronaforms.

  DOCUMENTE NECESARE 

  1. Act de identitate*
  2. Chestionar triaj epidemiologic pacienți – testare Sars-Cov-2* (formular obligatoriu disponibil mai jos și în farmacie)
  3. Formular de exprimare a consimțământului informat a pacientului* (formular obligatoriu disponibil mai jos și în farmacie)
  4. Fișă de informare a pacientului privind procedura testare antigen, formular bilingv limba română – limba maghiară (formular pus la dispoziția pacientului pentru a fi citit în prealabil) 
  5. Instrucțiuni obținere certificat digital UE pe baza testului antigen (formular pus la dispoziția pacientului pentru a fi citit în prealabil) 
  * obligatoriu 

  Powered By EmbedPress

  Powered By EmbedPress